Specialmedier

Specialmedier, främst talböcker, framställs av Myndigheten för Tillgängliga Medier – MTM. Talböcker är anpassade inläsningar för personer med läsnedsättning och syftet är att göra böckerna så lätta att läsa som möjligt. Talböckerna laddas ner från MTM:s webbtjänst som heter Legimus. Legimus består av en informationsdel där man kan hitta information om talböcker och en webbkatalog där man kan ladda ner talböcker som mp3 filer.

För att läsa talböcker på dator behöver man ladda ner en speciell läsare. För PC heter programmet Amis och kan laddas ner från MTM: hemsida. För Mac heter programmet Emerson. Båda programmen är gratis och fungerar bra.

Tjänsten ”Egen nedladdning” innebär att personer med läsnedsättning själva kan ladda ner talböcker. Allt som krävs är att man går till sitt lokala folk- eller skolbibliotek för att där registrera sig som låntagare på MTM och få inloggningsuppgifter till Legimuskatalogen. Biblioteket hjälper också till med tips och instruktioner om hur man går tillväga.

MTM har lanserat en app med samma namn som webbtjänsten, Legimus. Appen kan laddas ner gratis från Appstore eller Google play. Med hjälp av Legimusappen kan man söka, ladda ner och och läsa talböcker i mobil eller surfplatta. Appen fungerar i dagsläget enbart för iPhone/iPad och Android.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.