Lärarhandledningar

Här har vi samlat länkar till lärarhandledningar som man kan använda när man på olika sätt vill arbeta med skönlitteratur.

Förlagens egna Lärarhandledningar och lektionstips:

Alvina förlag  där alla böcker produceras med hänsyn till miljöpåverkan. De har gett ut exempelvis böckerna om Memmo och Mysen, Rosas buss, med flera.

Berghs förlag har en handledning. och karta till boken Pelle och världsarvet

Bonnier Carlsen ger ut runt 120 barn- och ungdomsböcker per år. Här hittar du lärarhandledningar till ett urval av dessa.

Hegas startades redan 1983 av två specialpedagoger och har som mål att ge ut lättläst skönlitteratur av hög kvalitet. De har så kallade läsnycklar till samtliga av sina böcker, för att komma åt dem behöver man dock skapa ett konto på merahegas.se.

Idus förlag har handledningar till några av sina böcker.

LL-förlaget och 8 sidor är en del av MTM:s verksamhet (Myndigheten för tillgängliga medier) De har en hel del material man kan arbeta med i skolan från år 4 och ända upp till vuxenutbildningar. Bland annat lektionsupplägg, och läshandledningar utifrån teman. Tycker man att det är svårt att hitta kan man använda sökfunktionen här.

Natur & Kultur har extramaterial till både skönlitteratur och läromedel, men liksom Hegas så behöver man skapa ett konto för att komma åt det.

Novellix ger ut både klassiska och nyskrivna noveller. Till vissa av dem finns diskussionsunderlag och skrivuppgifter som man kan ladda ner gratis.

Nypon förlag ger ut lättlästa böcker och alla som har arbetsmaterial finns samlat på denna sida. Ofta finns färdiga frågor som elever kan få svara på. På samma sida finns även böcker från Vilja förlag som är lättlästa böcker som riktar sig till vuxna. Här finns också arbetsmaterial för engelska böcker.

Rabén&Sjögren Har gett ut handledningar till bland annat Handbok för superhjältar, Jakten på Jack, Comedy Queen m. fl.

Wahlströms Har extramaterial till några av sina ungdomsböcker. Bland annat Hälsningar från havets botten, Finns det björkar i Sarajevo och Han kallar sig Esmeralda.

Övriga länkar:

ALMA-pristagare

Litteraturbanken

Världslitteratur.se

Kävlinge skolbibliotekarieteam

Vill du dela med dig av en handledning till en bok? Kontakta oss så lägger vi upp den här!